Volgens het onderzoek trekt de bouw in Frankrijk weer aan, geholpen door een structureel woningtekort. De afgelopen 2 jaar steeg het aantal nieuwbouwprojecten in Frankrijk met 12 procent. Ook de Britse bouwsector toont herstel, na de zware klappen sinds 2007. In de laatste 2 jaar klom het aantal nieuwe projecten met 8 procent. Daarmee ligt het aantal nieuwe projecten nog wel 50 procent onder de piek van 2007. In Duitsland verloopt het herstel een stuk trager. Daar is dit jaar sprake van een groei met slechts 2 procent.
De Amerikaanse bouwsector heeft te kampen met een groot aanbod aan onverkochte woningen. Hierdoor is er op korte termijn weinig kans op herstel. Ook in Italië is de stemming somber. Het aantal nieuwbouwprojecten toont al sinds 2009 stagnatie. De Spaanse bouwsector verkeert nog in een diepe crisis. Sinds de piek in 2006 is het aantal nieuwe projecten dramatisch gedaald.
Schulden
Volgens de onderzoekers zorgen de gestegen schulden van huishoudens en het dalende consumentenvertrouwen voor terughoudendheid bij het kopen van een nieuwe woning, wat het herstel in de bouwsector hindert. ,,Als het sentiment negatief is, worden grote investeringen zoals huizen uitgesteld”, aldus risicodirecteur Walter Toemen van Euler Hermes.
Nederland is niet meegenomen in het onderzoek. Volgens Toemen zit Nederland in de middenmoot maar is de kans aanwezig dat de bouwmarkt verslechtert ondanks maatregelen om de huizenmarkt te stimuleren. De bouwsector vertoont nog altijd een bovengemiddeld schadebeeld in vergelijking met andere branches. ,,Het consumentenvertrouwen krijgt steeds verder duwtjes naar beneden. Dan kan de Nederlander zeggen: nu even niet”, stelt Toemen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl